Titel: En nämndemanshistoria.

Meddelare: Hemmansägare Johan Nordemark  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Häggvik

Det är en 50 år sedan. Då var i Näs en nämndeman, som hette Näslund. Tinget hölls i Ullånger, och dit är det två mil från Näs. Näslund tog matsäck med för hela veckan i en tung spann, och så gick han till fots till tingsstället. Då han skulle hem, blev det ett förfärande yrväder och djup snö, så att han slet ont värre med den tunga spannen. Då han kom in i sin stuga, satt drängen med fötterna uppe i spisen och stekte sig framför brasan och syntes må så gott. -"Å Herre Jestanes va du har bra, som aldrig dôg tell na" -utropade nämndemannen, då han kom in. Han tycktes förstås vara en väldigt framstående person han, som var nämndeman. Men nu var där en av grannarna inne, och han tålde inte den dryge nämndemannen, varför han inflikade: "Ja, på tal om dä, så tyckt jeg, dä ä ingen större skillnad mellan n' nämndeman å n' vanli bonne än mella n' hästlort å n' märalort.-